Minden nap különböző szószok

Szószaink

Amikor kiskorunkban a nagymamánkhoz mentünk, mindig várt ránk egy kellemes meglepetés: mit eszünk ebédre? Általában minden, amit főztek finom volt, mégis mindegyikünknek volt kedvenc étele. Gyerekként egész nap és minden nap a kedvenc ételünket ennénk. Ha viszont ma belegondolunk, a legjobban úgy tettek boldoggá minket, hogy olyasvalamivel leptek meg, ami aztán a kedvenc ételünkké vált. Legalábbis a következő vasárnapig. A 2Spaghiban gyakran megtalálhatjátok a mi és ti kedvenc szószaitokat, de minden nap megpróbálunk meglepni titeket valami újjal, az olasz hagyományokat tiszteletben tartva. Ezért nincs nálunk menü, csak egy napi lista a szószokról, ami minden nap változik. Itt van pár a leghíresebbekből és a legértékeltebbekből.

Friss Pesto alla Genovese

A pestónk egyszerű és mindenki szereti. Főleg hét elején találhatjátok meg nálunk, amikor elkészítjük.

Friss Pesto alla Genovese

Hogy készül?

A pesto sokáig eláll köszönhetően az extraszűz olívaolajnak. Leginkább rövid tésztákhoz illik, de sok vendégünk szereti friss spagettivel, bucatinoval vagy tagliatellével.

Egyáltalán nem teszünk bele más fűszernövényt, csak friss bazsalikomot. Végtére is, ez is a jó pesto titka. Ne bízzatok abban, aki petrezselymet használ!

Hozzávalók

  • Kislevelű, illatos, friss bazsalikom
  • Grana Padano D.O.P.
  • Fenyőmag és Dió
  • Extraszűz olívaolaj bőségesen
  • Fokhagyma

Paradicsom és Bazsalikom

Egy nap egy olasz vendégünk azt mondta: „A nagyapám mindig azt ismételgette nekem, hogy a legjobb mód arra, hogy megítéljük, egy olasz étterem jó-e, az hogy kérünk egy paradicsomos-bazsalikomos tésztát.” Milyen igaz!

Paradicsom és Bazsalikom

Hogy készül?

Kevés dolog kell egy jó paradicsomos-bazsalikomos szószhoz, de ezek olyan fontosak, hogy teljesen megváltoztathatják az ízét:

Csak olasz paradicsomot használunk, mert a végeredmény főleg ezektől függ.

Ingredienti

  • Jó paradicsomok, közepesen édesek, húsosak, kevés lével
  • Jó extraszűz olívaolaj
  • Kevés fokhagyma és hagyma
  • Friss, illatos bazsalikom

Bolognai ragu

Az egyik leghíresebb szósz a világon, sajnos ezzel bánnak a legrosszabbul is. Ebben az esetben is fontosak az összetevők de a főzés is: hosszan tartó, sok türelemmel! Fontos: a bolognai ragut tagliatellével esszük!

Bolognai ragu

Hogy készül?

A ragunkat körülbelül 5órán keresztül főzzük, hogy összeérjenek az ízek.

És minden hétvégén felhasználjuk a lassagnehoz is.

Hozzávalók

  • Pirított sárgarápa, zeller, hagyma
  • Paszírozott paradicsom
  • Száraz fehérbor
  • Marhahús, sertés hasaaljaszalonna és -hús, csirkemáj
  • Néhány babérlevél
  • Szegfűszeg
  • Só és bors

Boscaiola szòsz

A tökéletes őszi szósz, egyike a külföldön kevésbé ismert tradicionális észak-olasz szószoknak. Mi mindent beleadunk, hogy jelentőssé tegyük Olaszországon kívül is.

Boscaiola szòsz

Hogy készül?

A legjobb frissen készült tagliatellével és egy kis reszelt parmezánnal.

Hozzávalók

  • Vegyes erdei gombák
  • Pancetta (hasaalja szalonna)
  • Friss olasz kolbász
  • Paszírozott paradicsom
  • Egy kis tejszín

Gorgonzola, vörös cikória, diò

Különleges, jellemzően őszi és téli szósz. A vörös cikória nagyon elterjedt Észak-Olaszországban, kissé kesernyés íze tökéletesen illik a (nem csípős) gorgonzola erős ízéhez.

Gorgonzola, vörös cikória, diò

Hogy készül?

Fontos, hogy a gorgonzolát nem a cikóriával együtt kell pirítani, hanem csak a végén hozzáadni.

Mi Casarecce, Fusilli vagy Gnocchetti Sardi (Malloreddus) tésztákhoz ajánljuk.

Ingredienti

  • Gorgonzola (nem csípős). külön megolvasztva
  • Friss vörös cikória, extraszűz olívaolajon megpirítva fokhagymával
  • Darált dió, a főzés végén hozzáadva

Szósz Tonhallal, Kapribogyóval és Szárított paradicsommal

A halételek mindig nagy odafigyelést igényelnek, már ami az alapanyagokat illeti, hogy friss és jól főtt legyen. A 2Spaghiban megpróbálunk a halételek rajongóinak is kedvére tenni. Egy olyan országban azonban, ahová a tengeri hal nagy nehézségek árán érkezik meg, csak frissen nincs jobb megoldás a jó minőségű konzerveknél (főleg olajban vagy sóban eltett). Íme a mi tonhalas szószunk!

Sugo Tonno, Olive, Capperi e Pomodori secchi

Hogy készül?

Ehhez a nagyon házias szószhoz, csak természetes, konzervtermékeket használunk. Az eredmény egy íz-remekmű, amihez egy kis nyers rukkolát is adunk, aki kéri.

Egyszerű de nagyon hatásos szósz, ha otthon főztök és ki akartok tenni magatokért!

Hozzávalók

  • Szeletelt tonhal olajban eltéve
  • Fokhagyma
  • Ajóka olajban eltéve
  • Kapribogyó sóban eltéve
  • Zöld olajbogyók sós lében
  • Aszalt olasz paradicsom
  • Extraszűz olívaolaj
  • Száraz fehérbor